Kako su Ukrajinci izbjegli bombardiranje skladišta goriva? Kupili su sve raspoložive cisterne u Europi!

Umjesto velikih transporta željeznicom i morem, koji su otvorene mete, tisuće kamiona teško je pratiti i uništiti

Nažalost, ruski napad na Ukrajinu i dalje odnosi tisuće života, nerijetko na dnevnoj razini. Ginu vojnici, ginu civili, stradava infrastruktura. Prošlo je godinu dana, a jedna i druga strana u sukobu pokušavaju se prilagoditi i limitirati gubitke. Ključna infrastruktura i resursi su pod posebnim udarima, a čini se da su jednim zanimljivim strateškim potezom Ukrajinci uspjeli limitirati štetu.

Svaka će vojska prvo udariti na energente, a ni Rusi tu nizu iznimka. Napali su elektrane i energetska čvorišta, ali rijetko se čuje o napadu na skladišta goriva i plina. Zašto? Zato što ih u Ukrajini nema, odnosno ne postoje tradicionalna skadišta goriva, a opet Ukrajinci nemaju problem s naftom i derivatima. Kako?

Za Ukraine Media Center to je objasnio Serhiy Kuyun, direktor A-95 Consulting Groupa, ukrajinske tvrtke za istraživanje tržišta goriva. Nakon što je godinama dobivala gorivo iz Bjelorusije i Rusije, Ukrajina se početkom rata brzo prebacila na nove izvore, ali to je samo dio priče. Kako izbjeći uništenje velikih skladišta? Jednostavno! Ukrajinci su kupili sve kamione-cisterene koje su bile dostupne u Europi.

Umjesto velikih transporta željeznicom i morem, koji su otvorene mete, tisuće kamiona teško je pratiti i uništiti. Potom te kamione šalju direktno do odredišta, bajpasirajući velika skladišta koja su također otvoreni poziv za raketne napade. Kuyun tvrdi da je ovaj sustav prošao svoj prvi test u studenom i prosincu, kada je došlo do porasta upotrebe generatora nakon masivnih ruskih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.