Kola, ocat ili sredstva za pećnicu: Pomažu li u čišćenju automobilskih naplataka?!

Temeljito čišćenje preporuča se barem kod mijenjanja guma, svakih šest mjeseci u proljeće i jesen

Često se preporučuje čišćenje naplataka domaćim sredstvima poput sprejeva za pećnicu, razrijeđenog octa ili kole. Je li ovo dobra ideja? U Njemačkom autoklubu (ADAC) su skeptični. Površinska prljavština bi se mogla ukloniti na ovaj način. Ali ne možete ta sredstva koristiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. To se posebno odnosi na prašinu od kočnica. Ako, na primjer, koristite ocat u pogrešnoj koncentraciji, mogli biste oštetiti aluminijske naplatke.

ADAC stoga preporučuje korištenje posebnih sredstava za čišćenje za aluminijske i čelične naplatke. Upute za uporabu sredstava treba pažljivo pratiti, posebno u kontekstu vremena izlaganja. Redovita i temeljita njega naplataka na automobilu ima smisla: što češće čistite, potrebna su manje gruba sredstva.Vladimir Putin: Ruski predsjednik nanio je ogromnu štetu svojoj zemlji ratom u Ukrajini.

Temeljito čišćenje preporuča se barem kod mijenjanja guma, svakih šest mjeseci u proljeće i jesen, po mogućnosti s uklanjanjem naplataka. Tako možete lako doći do prljavštine u unutrašnjosti, a sredstvo za čišćenje ne može na taj način dospjeti na kočione diskove, pločice i čeljusti.

Preporučuje se temeljito prethodno čišćenje, na primjer u autopraonici ili visokotlačnim čistačem. Zatim na osušene kotače dolazi sredstvo za čišćenje naplataka. Prije čišćenja odvezite se do odgovarajućeg mjesta za pranje. Zaštitite kožu rukavicama.

Prilikom odabira pribora vrijedi sljedeće: nemojte koristiti ništa što može ogrebati naplatke. Površina će onda postati hrapava ili oštećena. To omogućuje da se prljavština još bolje utisne u naplatke.

Nakon nanošenja sredstva uvijek treba čistiti u jednom smjeru i izbjegavati kružne pokrete prilikom brisanja. Teško dostupna mjesta, na primjer između žbica ili udubljenja vijaka, mogu se očistiti četkom ili četkicom za zube.

Ubrzanje: Čak i uz nominalno prilično slab motor, brza vožnja u gradskom prometu vrlo je laka s električnim automobilom.Na kraju, ostatke sredstva za čišćenje treba isprati krpom od mikrovlakana ili pamuka i s puno tople vode. Nakon sušenja možete nanijeti i posebno sredstvo koja duže čuva naplatke čistima. Takva sredstvo nije neophodno za čelične felge.