Dobra ideja, neuspješna realizacija: Propao je projekt njemačkog solarnog električnog automobila!

Sono Motors prekida program Sion nakon neuspješnog pokušaja da pronađe novac za proizvodnju automobil

Godinama se u medijima provlači priča o njemačkom proizvođaču solarnog automobila Sono Motors. Najavljivan je kao poslovni jednorog, koji bi se mogao ugurati na tržište električnih automobila i svojim konceptom pomrsiti račune velikim konkurentima. Na kraju će model Sion nestati u slijepoj ulici nerealiziranih projekata koji su mnogo obećavali, a na kraju malo dali. Njemačka tvrtka nastavlja dalje, s novom idejom, ali će 300 zaposlenika morati preseliti na Zavod za zapošljavanje.

Sono Motors prekida program Sion nakon neuspješnog pokušaja da pronađe novac za proizvodnju automobila. Skupljeno je više od 45.000 rezervacija i prednarudžbi, ali od početnih uplata nije se moglo živjeti. Sada Sono Motors objavljuje da će se usredotočiti na trgovinu solarnim modulima za vozila drugih dobavljača, posebice za autobuse i kamione. Svatko tko je naručio Sion i platio predujam, dobit će novac natrag u ratama unutar sljedeće dvije godine, plus bonus, navodi tvrtka.

Podsjetimo, Sion je bio zamišljen kao električni automobil s baterijom od 54 kWh s kojom bi prelazio oko 250 kilometra, dok bi samo vozilo generiralo prosječno 112 kilometara dodatne električne energije tjedno pomoću solarnih ćelija ugrađenih u krov, vrata i poklopac motora. Nije se mogao pohvaliti ljepotom, ali je bio zanimljiv pogled na električni automobil.