Europa postaje nekonkuretna: Volkswagen seli tvornicu baterija u SAD zbog velikih subvencija koje će tamo dobiti?

Član uprave VW-a Thomas Schmall prošlog je tjedna objavio na LinkedInu da Europa riskira izgubiti utrku za milijarde ulaganja

Američka administracija predsjednika Joea Bidena učinila je važan potez ne bi li pokrenula električnu mobilnost te proizvodnju električnih automobila i komponenti u SAD-u. Takozvani Inflation Reduction Act važan je korak u tom smjeru. Dovelo je to do prvih komešanja na tržištu i planovima za izgradnju tvornica. Volkswagenova grupa pauzira planove za izgradnju tvornice baterija u istočnoj Europi i daje prioritet izgradnji tvornice u Sjevernoj Americi gdje očekuje 9 do 10 milijardi eura  subvencija, izvijestio je Financial Times.

Proizvođač automobila čeka odgovor iz Europe na američki paket Inflation Reduction Act vrijedan ukupno 369 milijardi dolara prije nego što nastavi sa svojim planovima u regiji, izvijestile su novine u srijedu. Član uprave VW-a Thomas Schmall prošlog je tjedna objavio na LinkedInu da Europa riskira izgubiti utrku za milijarde ulaganja o kojima će se odlučivati ​​u narednim mjesecima i godinama zbog atraktivnih uvjeta koje nude Amerikance.

Volkswagen je u listopadu prošle godine objavio da planira tvornicu baterija u istočnoj Europi u prvih šest mjeseci 2023. godine. To je samo jedan u nizu planiranih pogona. Sada je, čini se, ugrožen, odnosno razmišlja se o američkoj lokaciji.