Dobro razmislite: Znate li što predstavlja ova signalna lampica na instrumentnoj ploči?!

Provjerite priručnik za korištenje automobila i upoznajte se sa značenjem svih lampica

Razmislite još nekoliko sekundi pa ćemo vam otkriti! Što znači ova signalna lampica na instrumentnoj ploči, je li povezana s rashladnom tekućinom u vozilu ili nečim drugim? Možda s ručnim pranjem rublja? Dakle, ova signalna lampica ne znači ništa!!! Dizajn je kreirao britanski trgovac automobilskim dijelovima Car Parts 4 Less za potrebe svog istraživanja o tome koliko vozači prepoznaju signalne lampice u automobilu. Ako se priloženoj lampici dodijelili neku funkciju, niste jedini. Naime, čak je 40 posto ispitanika odgovorilo da taj simbol ima neku funkciju.

S druge strane, čak 82 posti ispitanika nije znalo da je elektronska kontrola gasa stvaran simbol, odnosno da se nalazi na instrumentnoj ploči. On izgleda ovako:

Kvar na ovom sustavu znak je da ne funkcionira veza između papučice gasa, senzora položaja akceleratora, ETC modula i kućišta gasa. Ne treba posebno naglašavati koliko to može biti opasno. Mnogi vozači nisu prepoznali lampicu upozorenja za automatski mjenjač.

A mnogi i dalje ne znaju što predstavlja lampica za menadžment motora, odnosno povećane emisije štetnih plinova.

Provjerite priručnik za korištenje automobila i upoznajte se sa značenjem svih lampica. Uključi li se neka od njih, bilo bi dobro nazvati servis i konzultirati se kako biste prevenirali kvarove koji mogu biti skupi.