Nije TDI, ali…: Netko je u Lamborghini ugradio dizelski motor!

Radovi na Lamborghiniju trajali su puna tri mjeseca

Ako postoji automobilsko svetogrđe, onda nismo daleko od najvećeg, ili možda ipak nije tako. Samo procijenite! Dizelski motor u Lamborghiniju – to zvuči kao preljev od kečapa na sladoledu od vanilije ili Metallica u narodnjačkom klubu. No u ovom slučaju stvari ipak nisu tako crno-bijele. Američka ekipa koja se prozvala 1 Way Diesel Performance pronašla je uništeni Lamborghini Gallardo iz 2004., odlučila ga je rekonstruirati i u njega ugraditi Cumminsov redni šestcilindrični dizelski motor s dva turbo punjača. Sve je to dokumentirano u emisiji Motor Trenda.

Kad su dečki iz 1 Way Diesel Performancea pronašli Gallardo, ostala je samo polovica vozila. Nije bilo pogonskog sklopa, ovjesa, unutrašnjosti… Ostalo je jedva dovoljno da ga se kvalificira kao Lamborghini Gallardo, a ono što je još bilo tamo bilo je smrskano i savijeno.

Nakon što je ispravljeno ono što je ostalo od šasije, kupljena je nova četvrtasta ploča i hauba, kako bi se dovršila njegova karoserija. Potom su uslijedili ozbiljni radovi rekonstrukcije motornog prostora, koji se spremao udomiti dizelsko čudovište. Mjenjač je šeststupanjski ručni.

E sad, kad se već trese kao traktor dobro je znati može li dizelaš dostojno zamijeniti originalni benzinski V10?! S njegovih više od 1000 KS ne bi trebalo biti problema. Radovi na Lamborghiniju trajali su puna tri mjeseca.

Inače, automobil uopće ne zvuči poput dizelaša, a u vožnji ga odaje tek oblak crnog dima koji povremenu ispušta iz auspuha. Zasad se nitko iz Lamborghinija nije javio po pitanju ove prerade.