Kinezi tvrde: S hipersoničnim raketama možemo potopiti cijelu američku bojnu grupu, uključujući i nosač aviona!

Nije posve jasno zašto je Kina odlučila javno objaviti rezultate svoje ratne igre

Kineski vojni planeri navodno su simulirali napad hipersoničnim projektilima na bojnu grupu američkih nosača zrakoplova u Južnom kineskom moru, izvještava South China Morning Post (SCMP). Nakon što su desetke puta pokrenuli simulaciju, otkrili su da bi baraž od 24 hipersonične rakete bio dovoljan da u kratkom roku uništi flotu.

Temeljni princip ratne igre bio je – blag prema neprijatelju i strog prema sebi, rekao je za SCMP Cao Hongsong sa Sveučilišta Sjeverne Kine, koji je vodio tim. Američka skupine uključivala je šest najnaprednijih i najsposobnijih brodova Sjedinjenih Država, uključujući CVN-78 USS Gerald R. Ford, u pratnji krstarice klase CG56 Ticonderoga, USS San Jacinto i četiri DDG-103 razarača s navođenim projektilima.

Nosač zrakoplova klase Ford, pušten u službu u srpnju 2017., tehnološki je iznimno napredan te se može pohvaliti pionirskim elektromagnetskim lansirnim sustavom, najsuvremenijim radarom i sustavima za elektroničko ratovanje te drugim naprednim značajkama. Ove sofisticirane tehnologije omogućuju otkrivanje nadolazećih prijetnji dok su višestruki slojevi oklopa i zaštitnih sustava postavljeni za ublažavanje utjecaja raketnih napada. Štoviše, znanstvenici su istaknuli da su krstarice i razarači u udarnoj skupini opremljeni naprednim oružjem i obrambenim mjerama. Njihovi radarski sustavi mogu otkriti nadolazeće prijetnje i pratiti više ciljeva istovremeno.

U znanstvenom radu navodi se da je u bojnoj grupi nosača aviona ukupno 264 projektila za protuzračnu obranu, uključujući RIM-161E SM-3, napredni projektil dizajniran za presretanje balističkih raketa u srednjoj ili završnoj fazi. Grupa nosača opremljena je i drugim sustavima za učinkovito suzbijanje raketnih napada, poput mamaca… Kineske snage u simulacijama imale su nekoliko nedostataka, poput ograničenog pristupa špijunskim satelitima stacioniranima u svemiru i ograničeni broj hipersoničnih projektila. U kineskom raketnom baražu bila su 24 hipersonična projektila koja postižu brzinu od 11 Macha i niz sporijih projektila dizajniranih da aktiviraju američku proturaketnu obranu. Simulacije su pokazale da bi takav napad bio razoran, s prosječno 5,6 od šest potopljenih brodova. Brodova koji bi preživjeli napad su uglavnom razarači.

Trenutno nije jasno zašto je Kina odlučila javno objaviti rezultate svoje ratne igre. Sigurni smo da bi i Amerikanci, ako se odluče igrati, mogli predstaviti drugačije rezultate.