Veliko istraživanje kvalitete automobila: S novim vozilima sve je više grešaka i problema!?

Stellantis je navodno poboljšao svoje pojedinačne marke poput Dodgea i Alfe jer su mnogi modeli isti kao prošle godine i imali su vremena za poboljšanja

U svijetu je toliko anketa o kvaliteti vozila da bismo ih mogli častiti terminom – inflacija. No nekoliko je onih koji imaju dugogodišnju tradiciju, a jedno od tih je J.D. Power Initial Quality Study. Na velikoj bazi ispitanika, vlasnika novih vozila, provodi se anketa o kvaliteti vozila, problemima i kvarovima. Što pokazuje ovo istraživanje provedeno u SAD-u? U industriji je i dalje prisutan pad kvalitete novih vozila. Već treću godinu zaredom, vlasnici prijavljuju sve više i više problema na svojim novim automobilima. Uglavnom se radi o kvarovima i probleme koji se vežu uz nove tehnologije. Sad ide najzanimljiviji dio – na vrh su isplivale marke koje su godinama obično bile u donjem dijelu ljestvice.

Mnogo je malih stvari koje doprinose problemima s kvalitetom novih automobila, osim muka s infotainmentom, pojavljuju se i kvarovi ručki vrata (na izvlačenje), koje su sve češće u novim (električnim) automobilima te bežičnih punjača mobitela. Studija Initial Quality rangira proizvođače automobila prema broju problema koje su vlasnici prijavili na 100 vozila. Ovi problemi uključuju bilo što, od infotainmenta, kontrola i zaslona, do sustava pomoći u vožnji, kao i novih pogonskih sklopova automobila. Prosječan broj prijavljenih problema bio je 192 ove godine, u odnosu na 180 prošle godine (2022.) i 162 godinu prije (2021.). Dakle, po ovom istraživanju, kvaliteta pada.

Premda su Tesla i Polestar službeno izostavljeni iz studije jer nisu ispunili sve uvjete, dva proizvođača električnih vozila imala su 257 odnosno 313 problema na 100 vozila. To je znatno iznad prosjeka studije, odnosno nije baš dobra vijest za ove proizvođače.

Što se dogodilo s markom Alfa Romeo, koja je gotovo izbila na vrh? Matična tvrtka Stellantis navodno je uspjela poboljšati svoje pojedinačne marke poput Dodgea i Alfe jer su mnogi modeli isti kao prošle godine i imali su vremena za poboljšanja. Tijekom istraživanja ispituju se vlasnici novih vozila, odnosno godišnjaka. Ove godine u anketi je sudjelovalo više od 93 tisuće vlasnika vozila.