Nekoliko je detalja važno: Kako ostvariti prava nakon ozljede na radu u prometu?

Samo posve nevinima se priznaje ozljeda na radu nastala kao posljedica prometne nesreće do koje je došlo na relaciji kuća-posao-kuća

Većina zaposlenih zna da se pod ozljedom na radu podrazumijeva i ozljeda koju osigurana osoba dobije na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno te na putu poduzetom radi stupanja na posao koji joj je osiguran, odnosno na posao na osnovi kojeg je osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju, a sve pod uvjetom da je nastala na način utvrđen Zakonom obveznom zdravstvenom osiguranu. Nitko ne priželjkuje prometnu nesreću na putu od posla do kuće i kuće do posla, a još manje ozljede nastale u prometnoj nesreći na toj relaciji! No ako se već to i dogodi, traži se priznanje „ozljede na radu“!  Naravno ne zbog pukog samog priznanja tek toliko i mrtvog slova na papiru iz kojeg će proizlaziti da se to dogodilo već zbog priznanja prava koja mu pripadaju. Nitko to ne čini kako bi se hvalio okolo da je ostavio „kosti  i organe na poslu“ i to doslovno!

Tko je taj tko određuje hoće li vam se ili vam se neće priznati ozljeda na radu? Institucija! Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje! Ako vam priznaju, osigurava se plaćanje zdravstvenih usluga za cjelokupno liječenje koje je posljedica priznate ozljede na radu, ali i naknada plaće za vrijeme „bolovanja“ tj.  privremene nesposobnosti za rad uzrokovane priznatom ozljedom na radu. Također i  naknada za troškove prijevoza u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja koja je posljedica priznate ozljede na radu i, nadajmo se da neće trebati, naknada za troškove pogreba u slučaju smrti osigurane osobe, ako je smrt neposredna posljedica priznate ozljede na radu. Ono što se kolokvijalno kaže kad je riječ o priznatoj ozljedi na radu je „imaš bolovanje 100%“.

Na temelju priznate ozljede na radu radnik ima pravo u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u visini od 100 posto od osnovice za naknadu utvrđene sukladno propisima  maksimalnom trajanju od 18 mjeseci po istoj dijagnozi, bez prekida. Zavod o  priznavanju ozljede na radu, odlučuje, u pravilu, bez donošenja pisanog rješenja, ovjerom tiskanice prijave o ozljedi na radu. No u slučaju nepriznavanja ozljede, odnosno bolesti kao ozljede na radu, obavezno donosi rješenje! Dakle, doživjeli ste prometnu nesreću na relaciji posao-kuća-posao! Želite priznanje ozljede na radu! Hoće li vam je ili vam je neće priznati! Treba vam da ostvarite prava po osnovi „ozljede na radu“. No, uvijek postoji ona kvaka 22! Ne ide to samo tako automatizmom! Vi podnesete prijavu oni odobre! Puka formalnost. A ne! Morate biti nevini! Preciznije nimalo krivi za prometnu nesreću!

Što to točno znači? Svakom se na putu do posla ili s posla može dogoditi prometna nesreća! Ne morate biti vozač da bi vam se dogodila prometna nesreća! Prometne nesreće u kojoj stradavaju pješaci i biciklisti na žalost, također postoje i ne, nisu rijetkost. Tako vi jednog dana krenete na posao, parkirate se, izađete iz auta, hitate prema svom radnom mjestu, prelazite cestu i na vas naleti vozilo koje, primjerice, izlazi s parkirališnog mjesta. Zadobijete ozljede. Što ćete? Prvo vidanje rana, onda obavijestite „šefa“, svog poslodavca, prijavi se dakako ozljeda na radu, kad ono šok i nevjerica! Mimo svih očekivanja! Odbijenica! Ništa od priznanja ozljede na radu.

Što, kako, zašto? Nakon vala srdžbe, slijedi milion pitanja!  Zakon izrijekom navodi i kad se ozljeda ne smatra ozljedom na radu! Konkretno kad je do nje došlo zbog aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti (npr. radni odmor koji nije korišten u propisano vrijeme, radni odmor koji nije korišten u cilju obnove psihofizičke i radne sposobnosti nužno potrebne za nastavak radnog procesa, fizičke aktivnosti koje nisu u vezi s radnim odnosom i sl.), Također se ozljedom na radu ne smatra ozljeda do koje je došlo zbog skrivljenog, nesavjesnog ili neodgovornog ponašanja na radnom mjestu, odnosno pri obavljanju djelatnosti, kao i na redovitom putu od stana do mjesta rada i obrnuto (npr. tučnjava na radnom mjestu ili u vremenu dnevnog odmora, namjerno nanošenje povrede sebi ili drugome, obavljanje poslova pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili opojnih droga i sl.),

Dobro! Sad bi se netko mogao upitati kakve veze ima ova zakonsko određenje u kojem slučaju se neka ozljeda ne smatra ozljedom na radu u slučaju kad na vas naleti vozilo koje izlazi s parkirališnog mjesta u trenutku dok vi kao pješak prelazite cestu! Ima, ima jer sve je u vezi sa svim, a osobito Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Jeste li kao pješak prelazili preko kolnika i biciklističke staze ili trake pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se prije stupanja na kolnik uvjerili da to možete učiniti na siguran način? Upravo onako kao što zahtijeva navedeni zakon. Naime, ako niste, ništa od 100% naknade plaće za vrijeme bolovanja i ostalih prava po osnovi priznate ozljede na radu zadobivene u toj prometnoj nesreći.

Upravo je takvo stajalište Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u predmetnu Usž-3269/2022-3 zauzeto u presudi od 22. 2. 2023. Pješakinji na koju je naletjelo vozilo koje je bilo u mirovanju dok je ona krenula prelaziti cestu,  Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije priznao prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu, zbog njezinog doprinosa.

Naime, Visoki upravni sud je utvrdio da je ona pored vozača motornog vozila pravomoćnom presudom Općinskog prekršajnog suda proglašena krivog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama tj. povrede odredbe koja propisuje kako je pješak dužan prelazili preko kolnika i biciklističke staze ili trake pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se prije stupanja na kolnik uvjerili da to možete učiniti na siguran način. Na navod tužiteljice da ozljeda nije nastala zbog ponašanja pješakinje već je temeljni uzrok, pokretač kauzalnog niza bilo ponašanje vozača, sud je odgovorio kako nije odlučno čija je radnja u uzročnoj vezi s nastankom ozljede. Odlučno je da su pješakinja i vozač motornog vozila svojim radnjama uzrokovali nastanak prometne nezgode te da je predmetna ozljeda posljedica te prometne nezgode.

Dakle, ukoliko ste na putu s posla ili na posao imali prometnu nesreću a utvrđena je vaša krivnja za istu, zaboravite na „priznanje prava na ozljedu na radu“. Isto tako na priznanje prava na ozljedu na radu možete zaboraviti ako postoji vaša „sukrivnja“. Dakle, samo posve nevinima se priznaje ozljeda na radu nastala kao posljedica prometne nesreće do koje je došlo na relaciji kuća-posao-kuća!