Predsjednik uprave Renaulta: Dizelaši i benzinci trajat će još najmanje 70 godina!

Bilo bi lijepo da cijenu alternativnih goriva spustimo na 1 euro ili 1,50 eura po litri. Neovisni stručnjaci kažu da je to moguće...

Europa je rekla da ne želi nove automobile na fosilna goriva od 2035. godine, ali ako mislite da će motori s unutarnjim sagorijevanjem nestati, daleko ste od istine. Postoje i drugi dijelovi svijeta, a i nova goriva, koja bi mogla promijeniti cijelu paradigmu. Ukratko, to je ono što je Jean-Dominique Senard, predsjednik upravnog odbora Renault grupe, izjavio za francuski list La Tribune.

U odluci EU postoji postoji jedna iznimka, a to su motori s unutarnjim sagorijevanjem koji rade na sintetička goriva. Oni su, također, uvedeni kao legitimna opcija. Do ove iznimke došlo je na inzistiranje Njemačke i Senard je sretan zbog toga.

– Nemojte me krivo shvatiti, Renault je spreman reći zbogom motoru s unutarnjim sagorijevanjem. Renault će biti električan 2030. godine, ali također moramo nastaviti razvijati i proizvoditi automobile s motorom s unutarnjim sagorijevanjem. Jer, sviđalo se to nama ili ne, motor na gorivo zadržat će se u svijetu najmanje sedamdeset godina.

Predsjednik upravnog odbora Renault grupe objašnjava da se zbog toga značajna sredstva ulažu u razvoj alternativnih goriva.

– Dobro znamo da se na tom području napreduje. Međutim, postavlja se pitanje po kojoj cijeni? Bilo bi lijepo da cijenu alternativnih goriva spustimo na 1 euro ili 1,50 eura po litri. Neovisni stručnjaci kažu da je to moguće. Ide brže nego što mislite: možda ćemo biti tamo za četiri, pet, šest godina.

Senard ističe da je brzi prelazak samo na električne automobile nepoželjan.

– Ako imamo i najmanju sumnju imamo li dovoljno energije za električne automobile, oko sirovina ili geopolitičkih kriza, ne možemo si priuštiti klađenje na jednog konja. Izazovi koji vode do prijelaza na 100 posto električnu vožnju brojni su i opsežni.

Senard je posebno zabrinut što mnoge potrebne sirovine za električne automobile dolaze iz Kine.

– Ovi plemeniti metali i minerali ključni su za razvoj električnih automobila i mislim da nismo predvidjeli temeljne geopolitičke krize. Zapravo, mislim da će ratovi budućnosti biti ratovi za resurse.