Simbolično, ali se plaća: Znate li da je u Njemačkoj kažnjivo ostaviti otvoreni prozor na parkiranom automobilu?!

Zakonodavac se očigledno pobrinuo da policija ne radi nepotreban posao, odnosno da se barem malo limitira broj krađa

Ostavljanje jednog ili više prozora otvorenih kada parkirate automobil, primjerice zbog vrućine, kažnjivo je u Njemačkoj. To je na svom džepu osjetio vozač u njemačkom gradu Rosenheimu. Herbert Borrmann (65) početkom srpnja parkirao je svoj električni Volkswagen ID.3 u središtu grada Rosenheima.

– Samo sam htio obaviti jedan posao – rekao je novinaru Bilda. Bilo je vruće pa je Borrmann otvorio dva prednja prozora automobila u vožnji. Kad je izašao iz automobila, rekao je da je zatvorio prozor na vozačevoj strani, ali je zaboravio na prozor na suvozačevoj strani.

No to je  kazneno djelo u Njemačkoj i Borrmann je kažnjen. Ostavili ste svoje vozilo i niste ga osigurali od neovlaštene uporabe – piše na kazni.

Umirovljenik je prekršio svoju dužnost opreza, koja je sadržana u člancima 14 i 38a njemačkog Zakona o cestovnom prometu. Vozači su dužni osigurati vozilo od neovlaštene uporabe – uključujući i zatvaranje prozora. Pletio je samo 15 eura, ali kazna je – kazna! Zakonodavac se očigledno pobrinuo da policija ne radi nepotreban posao, odnosno da se barem malo limitira broj krađa.