Nikad bliže povratku SAAB-a: Pojavio se investitor koji je spreman financirati novi model!

Nepoznati investitor kupio je cijeli projekt novog električnog automobila NEVS Emily GT, koji je direktni nasljednik SAAB-a

NEVS (New Electric Vehicle Sweden) je prije trinaest godina kupio imovinu propalog švedskog proizvođača automobila te je počeo raditi na električnoj verziji Saaba 9-3, koji je trebao imati 175 KS i 466 km dometa, ali nikada nije stigao do faze masovne proizvodnje. Potom je, par godina kasnije, Evergrande Grupa sa sjedištem u Kini kupila većinski udio tvrtke i na kraju u potpunosti otkupila NEVS. Evergrande, koji je kineski nekretninski div, potom je završio u velikim financijskim teškoćama pa su i ostaci SAAB-a praktički napušteni, odnosno otpušeno je 95 posto djelatnika.

No ono što je ostalo od SAAB-a nije spavalo. Tim iz NEVS-a odlučio je predstaviti jednu od svojih kreacija, model Emily GT, početkom 2023. Emily GT je velika sportska limuzina koja ima ogromnu bateriju od 175 kWh, s dometom od 965 km.

Otkrivanje Emily GT-a trebalo je predstaviti tehnologiju tvrtke i pridobiti investitore za spas projekta. Izvještaj Saab Planeta potvrđuje da je plan tima uspio. Neidentificirani investitor potpisao je pismo namjere za kupnju projekta Emily. U okviru kupoprodajnog ugovora, pogon za montažu u Trollhättanu u Švedskoj ponovno će započeti s proizvodnjom. Više informacija vjerojatno će se pojaviti u narednim danima, ali postoje izbiljne indicije da je Saab dobio priliku za drugi život.