Kaos ispred Panamskog kanala: Zbog suše je limitiran prolazak velikim brodovima!

Restrikcija prometa je posljedica mjera za očuvanje vode koje je, zbog suše, uvela Uprava Panamskog kanala krajem srpnja

Panamski kanal, jedna od glavnih svjetkih pomorskih ruta, trenutno je u kriznom režimu rada. Naime, mnogi brodovi čekaju već 21 dan na prolazak kanala. Na prolaz između Sjeverne i Južne Amerike trenutačno čeka 154 broda. Zastoj u prometu nastao je zbog suše koja je pogodila to područje, izvještava CNBC.

Restrikcija prometa je posljedica mjera za očuvanje vode koje je, zbog suše, uvela Uprava Panamskog kanala krajem srpnja. PCA je privremeno smanjio dostupnost mjesta za rezervaciju od 8. kolovoza do 21. kolovoza za Panamax brodove (ekvivalent prijevoza do 4500 kontejnera). Broj termina za predbilježbe smanjen je s 23 na 14 dnevno.

Uprava Panamskog kanala izdala je i ograničenje težine oko 40 posto niže od prethodnog ograničenja, ostavljajući teže tankere koji su već na putu prema kanalu na cjedilu. Sušni uvjeti traju već godinama, a jezera koja napajaju kanal i omogućuju rad sustava na najnižoj su razini u četiri godine. Zasad, gledajući meteorološke izvještaje, nije jasno kada će se situacija popraviti.