Velike uštede goriva: Trgovački brod s jedrima krenuo je na prvo putovanje!

Tijekom prve probne vožnje teretnjak je samo snagom vjetra uspio postići više od pet i pol čvorova

Trgovački brod Pyxis Ocean naknadno je opremljen s dva jedra i sada je s njima prvi put isplovio na dugu plovidbu. Putovanje će trajati oko šest tjedana, od Singapura do Paranague u Brazilu. Korištenje vjetra važan je tehnološki iskorak u smanjenju emisija štetnih plinova i ušteda energije u pomorskom prometu. Naravno, riječ ‘iskorak’ shvatite uvjetno jer se vjetar u na morima i oceanima koristi već stoljećima. Kako navode iz tvrtke Cargill, koja je vlasnik broda, to je prvi put da teretnjak s takozvanim WindWingsima kreće u promet. Jarboli su visoki do 37,5 metara i po potrebi se mogu sklopiti. Tijekom prve plovidbe stručnjaci će provjeriti funkcioniraju li jedra kako je predviđeno i reduciraju li očekivanu količinu emisija.

Tijekom prve probne vožnje teretnjak je samo snagom vjetra uspio postići više od pet i pol čvorova, oko 10 km/h, prenosi The Telegraph. Međutim, jedra su zamišljena samo kao pomoćni pogon, odnosno pomoć klasičnom motoru. Prema procjenama, trebala bi uštedjeti oko 30 posto goriva. Slično kao i vjetroturbine, jedra su izrađena od kompozitnog materijala od staklenih vlakana, što bi ih trebalo činiti posebno izdržljivima. Drugi proizvođači također rade na teretnim brodovima s jedrima. Trgovački brod Oceanbird, primjerice, trebao bi biti opremljen jarbolima visokim 80 metara i isploviti sljedeće godine.

Jedra Pyxis Oceana razvila je britanska tvrtka BAR Technology na temelju jedara koja se koriste u poznatoj regati America’s Cup. Projekt je financijski podržala EU. Jedra podsjećaju na velika krila.