Iz izgorjelog broda u vodenu kupku: Traje izvlačenje automobila s Fremantle Highwaya!

Na teretnom brodu Fremantle Highway bilo je više od 3500 automobila

Krajem prošlog srpnja izbio je katastrofalni požar na brodu Highway Fremantle samo 27 kilometara sjeverno od otoka Ameland u Nizozemskoj. Jedan od 23 člana posade izgubio je život dok je ostatak posade evakuiran s različitim intenzitetom ozljeda. Nakon što je požar ugašen, brod je dotegljen u luku Eems, a započele su operacije čišćenja i spašavanja.

Prije nekoliko dana lokalna televizija u Eemsu objavila je nekoliko videa koji pokazuju kako napreduju poslovi čišćenja broda. Premda točan uzrok požara još nije poznat, intezitet požara je bio mnogo snažniji jer su se zapalile i baterije električnih vozila.

U jednom videu dizalica izvlači poluizgorjeli Mercedes EQE i odlaže ga u bazen s vodom. Uranjanje automobila i baterije u vodu ograničava, s jedne strane, toplinski bijeg ćelija, a s druge strane, uzrokuje potpuno pražnjenje baterije. Cilj ove akcije je spriječiti naknadne požare… Nesreća na brodu Highway Fremantle još jednom naglašava potrebu promjene protokola i načina prijevoza električnih automobila na zatvorenom brodu.

Na teretnom brodu Fremantle Highway bilo je više od 3500 automobila (gotovo 500 električnih automobila). Neki od njih su i preživjeli požar i to su uglavnom automobili na nižim etažama.