Uništava li brzo punjenje baterije električnih automobila? Rezultati su iznenađujući…

Kompleksni sustavi upravljanja toplinom, naponom i baterijama koje ugrađuju proizvođači električnih vozila štite baterije od oštećenja uzrokovanih upotrebom brzih punjača, objavio je Recurrentauto

Stara je teza da brzo punjenje oštećuje baterije, odnosno u slučaju električnih automobila – smanjuje u njihov domet. Konstantno punjenje na Teslinom Superchargeru ili sličnim punionicama s brzinama većim od 100 kW trebalo bi ostaviti trag, ili možda ipak ne?! Pojavila se nova studija koja ovu tezu poništava. Američka tvrtka Recurrentauto analizirala je podatke s 12.500 Teslinih vozila u SAD-u. To su vlasnici vozila na kojima je odrađena dijagnostika baterije.

Reccurentauto je usporedio automobile koji su na brzim punjačima 90 posto vremena s automobilima koji su na brzim punjačima manje od 10 posto vremena. Američka tvrtka otkrila je da nije bilo statistički značajne razlike u smanjenju dometa, neovisno o promatranim skupinama.

Recurrentauto navodi da se rezultati studije mogu prenijeti i na druge proizvođače električnih automobila.

Kako objasniti ove iznenađujuće rezultate? Kompleksni sustavi upravljanja toplinom, naponom i baterijama koje ugrađuju proizvođači električnih vozila štite baterije od oštećenja uzrokovanih upotrebom brzih punjača, objavio je Recurrentauto. No postoje i situacije u kojima je bolje izbjegavati brze punjače. Na primjer, na velikim vrućinama, bez prethodnog hlađenja baterije. Ovo također vrijedi za ekstremnu hladnoću ako baterija nije prethodno zagrijana. Američka tvrtka savjetuje da se brza punionica ne koristi pri niskim kao i pri visokim razinama napunjenosti. Tada je unutarnji otpor osobito velik.