Poklopac motora koji puni bateriju: Njemački znanstvenici imaju solarne ćelije koje se mogu prilagoditi svakom automobilu!

Takav sustav solarnih ćelija prvenstveno bi mogao produžiti domet

Na IAA Motor Showu u Münchenu, znanstvenici Fraunhofer-Instituta u Njemačkoj pokazali su poklopac automobila koji može proizvoditi električnu energiju. Ovaj fleksibilni materijal stvara elektricitet kada je izložen Sunčevoj svjetlosti. Nanosi se izravno na metal i može se prilagoditi obliku svakog modela automobila. Poklopac motora obložen je fotonaponskim materijalom, a zatim prekriven folijom. Fotonaponski materijal proizvodi električnu energiju kada je izložen Sunčevoj svjetlosti, baš kao u solarnoj ćeliji. Za razliku od drugih sličnih pokušaja ovdje se materijal ne ugrađuje u staklo i puno je lakši, a ušteda težine važna je za električni automobil.

– Želimo pokazati da u praksi funkcionira opremiti automobil nekim oblikom solarnih ćelija. Površina poklopca motora koji smo razvili toliko je izdržljiva da se automobil može voziti u automatsku praonicu – kaže Martin Heinrich, koordinator za mobilnost na Fraunhofer-Institutu. Prema Heinrichu, nova tehnologija je spremna za serijsku proizvodnju. Također se može koristiti i na krovu automobila i prilagoditi obliku svakog modela automobila, a površina će imati istu boju kao i automobil te se fotonaponski materijal neće vidjeti.

Takav sustav solarnih ćelija prvenstveno bi mogao produžiti domet.