Nema više popusta za diplomatska vozila: U Londonu će plaćati sve naknade kao i ostali…

Samo američko veleposlanstvo ima neplaćenih računa u iznosu od 14,64 milijuna funti

Diplomatski predstavnici u glavnom gradu Velike Britanije već godinama ne plaćaju naknadu za Zonu ultra niske emisije iz vozila (ULEZ – Ultra Low Emission Zone) jer su zaštićeni zbog svog diplomatskog imuniteta. Tome će sada stići kraj, jer Vlada traži i zahtjeva da se to promijeni i da se naknada počne naplaćivati. Prema britanskoj vladi, strani diplomati duguju gradu Londonu ukupno više od 168,77 milijuna eura naknada. Ne postoji zakonski razlog da diplomatske misije i međunarodne organizacije budu izuzete od takozvane naknade za zagađenje zraka, koja se primjenjuje na uže gradsko područje britanske prijestolnice, rekao je ministar vanjskih poslova David Rutley u pisanoj izjavi parlamentu. Prema Rutleyju, riječ je o naknadi koja se mora platiti prema međunarodnim pravilima. Diplomati, s druge strane, istu naknadu vide kao porez kojeg su oslobođeni.

Prema podacima britanske vlade, od uvođenja ULEZ-a kao naknade za zagušenje 2003. godine, samo američko veleposlanstvo ima neplaćenih računa u iznosu od 14,64 milijuna funti, Japan ima nešto više od 10 milijuna funti, dok visoki povjerenik za Indiju drži treće mjesto s 8,5 milijuna funti.

Vlasti diljem svijeta, posebno u glavnim gradovima, žale se da diplomati i osoblje veleposlanstava ne plaćaju svoje kazne za parkiranje i druge prekršaje iskorištavajući činjenicu da ne mogu biti procesuirani zbog svog imuniteta. Kao rezultat toga, tisuće prometnih prekršaja ne mogu se procesuirati svake godine u glavnim gradovima.