Nasukan u polju u Sibiru: Ruski Airbus pokušat će uzletjeti kada se zemlja zamrzne?!

Airbus A320 jedan je od nekoliko zapadnih putničkih zrakoplova koje je Rusija otela nakon uvođenja sankcija

Airbus A320 Ural Airlinesa izveo je 12. rujna sigurno hitno slijetanje na otvorenom polju izvan ruskog grada Novosibirska nakon kvara hidraulike. Nije bilo izvještaja o ozlijeđenima, unatoč tome što je u avionu bilo 167 putnika. Od tada Airbus sjedi u polju. Zrakoplov bi mogao biti iskorišten za dijelove, kojih ionako nedostaje nakon uvođenja sankcija Rusiji. Međutim, kruže glasine da će letjelica pokušati poletjeti s istog polja na koje je sletjela i to kad stigne sibirska zima i zemlja se stvrdne.

Prethodno je 19 godina star avion bio u vlasništvu SMBC Aviation Capitala, ali kada su se sankcije obrušile na Rusiju, država je odlučila da će ga zadržati, zajedno s oko 400 drugih zrakoplova koji su bili u vlasništvu zapadnih leasing kuća.

Prema Airliveu, avion je uočen s priključenom zemaljskom jedinicom za napajanje, što znači da ga posada vjerojatno pokušava uključiti.

Inače, Aeroflot, vodeća ruska zrakoplovna kompanija, imala je 3 tehnička kvara u jednom danu, a niti jedan avion nije popravljen isti dan, javljaju ruski Telegram kanali. Aeroflotov Boeing 777 nije mogao letjeti iz Phuketa za Moskvu zbog oštećenja stajnog trapa. Let SU275 je otkazan. Još 400 Aeroflotovih putnika koji su planirali ići u Tursku zaglavili su u Moskvi. Zrakoplovna kompanija ih je dva puta pokušala odvesti u Antaliju. Prvi zrakoplov hitno je vraćen u zračnu luku zbog požara na motoru. Drugi avion također je bio pokvaren: tehničari su ga pokušavali popraviti sat i pol. Njihovi pokušaji nisu uspjeli. Putnici u odletjeli s trećim zrakoplovom u ponedjeljak, dan kasnije.

https://twitter.com/aviationbrk/status/1709180432841920778