Novi Suzuki Swift: Vizualne promjene – minimalne, nema više ručnog mjenjača!

Sve verzije Suzuki Swifta standardno dolaze s novim CVT automatikom

Već nekoliko generacija Suzuki Swift je sinonim za povoljan gradski automobil koji, pritom, ima i druge adute. Vozne osobine su definitivno pri vrhu liste vrlina. Japanska tvrtka odlučila pokazati novi Swfit prije nekoliko tjedana i to na Japan Mobility Showu 2023. Tada je automobil nosio status koncepta, ali s otkrićem produkcijske verzije nije se puno toga promijenilo. Dakle, u Japanu je otkrivena proizvodna verzija.

Kažu u Suzukiju da je ovo potpuno novi model, ali nama se čini tek kao evolucija staroga. Riječ – tek – shvatite uvjetno jer su Japanci očigledno zaključili da velike promjene nisu potrebne. Novi je dizajn LED svjetala, tu je zanimljiva bočna linija, stražnja svjetla su također promijenjena, a u unutrašnjost je dodan veliki ekran infotainmenta.

Dimenzije su slične prethodniku pa je novi Swift dugačak 386 cm. Suzuki nam dao detaljne specifikacije. motora, ali je najavio da je novorazvijeni Z12E 1,2-litreni 3-cilindrični pogonski sklop visoko učinkovit i nudi dovoljno okretnog momenta pri malim brzinama. Dodavanje ISG električnog motora-generatora i namjenske baterije pomaže u smanjenju potrošnje goriva kao i kod odlaznog modela.

Sve verzije Suzuki Swifta standardno dolaze s novim CVT automatikom za koji se kaže da je lakši, tiši i učinkovitiji u usporedbi s prethodnom jedinicom. Snaga se prenosi na prednje kotače ili na sva četiri kotača zahvaljujući opcijski dostupnom sustavu stalnog pogona na 4 kotača.