Analiza konzultantske tvrtke: Dugo ćemo još čekati na široku primjenu autonomnih automobila!

Glavni izazov su značajne poteškoće s kojima se suočavaju stručnjaci u razvoju sustava upravljanja autonomnim automobilima u složenom prometu

Prema analizi konzultantske tvrtke Standard and Poor’s Global (S&P Global) malo je vjerojatno da će se autonomni ili samovozeći automobili široko koristiti barem do 2035. godine. Malo je vjerojatno da će ljudi uskoro početi kupovati automobile koji će ići bilo gdje, a da ih ne vozi vozač, stoji u izvještaju.

Glavni izazov su značajne poteškoće s kojima se suočavaju stručnjaci u razvoju sustava upravljanja autonomnim automobilima u složenom i nepredvidivom prometu, primjećuje Standard & Poor’s Global.

– Većina potrošača u početku neće vjerovati autonomnim vozilima. Brojni senzori i kamere, visokotehnološki računalni sustavi kojima su opremljeni autonomni automobili, kao i čipovi koji ih kontroliraju, skupi su i neće uskoro pojeftiniti. To predstavlja problem potencijalnim kupcima, koji žele posjedovati osobni autonomni automobil.

Ipak, ovaj se problem ne odnosi na tvrtke koje planiraju koristiti samovozeće automobile za taksi usluge ili za uslugu dijeljenja prijevoza, kažu analitičari.

– Korištenje autonomnih automobila kao robotskih taksija čini se realnim, čak i kratkoročno. To je moguće u dobro mapiranim područjima gdje su samovozeći taksi automobili prošli opsežna ispitivanja.

U lipnju 2022. tvrtka Cruise dobila je dozvolu za pružanje taksi usluga robotskim automobilima u američkoj metropoli San Francisco. Unatoč incidentima Cruiseovih samovozećih taksija u San Franciscu, sve više kompanija ide prema razvoju tehnologije, kažu stručnjaci.

– Do sredine sljedećeg desetljeća bit će više robotskih taksija koje će voziti u određenim područjima. Bit će više osobnih automobila koji će imati instalirane samovozeće sustave. Oni će biti opremljeni sigurnosnim sustavima, ali njihov ukupni menadžment će i dalje zahtijevati barem određenu razinu uključenosti vozača – predviđa ovaj izvještaj.