Proizvođači automobila žele ukinuti AM radio: Problem je u električnim motorima koji emitiraju elektromagnetske valove…

Problem s AM-om nastao je uglavnom kao rezultat sve veće primjene električnih vozila

U Americi traje velika bitka oko (ne)ukidanja radijskog AM signala u vozilima. Dok se proizvođači automobila nadaju da će odustati od starog radijskog formata, vladini dužnosnici navode korisnost tehnologije u hitnim slučajevima. Istraživanje, pak, pokazuje da bi zadržavanje AM signala koštalo industriju čak 3,8 milijardi dolara u sljedećih sedam godina.

Istraživanje o troškovima proveo je Centar za automobilska istraživanja (CAR), organizacija koja ima veze s General Motorsom i Fordom. Problem s AM-om nastao je uglavnom kao rezultat sve veće primjene električnih vozila. Njihovi motori emitiraju elektromagnetske valove koje ometaju AM radijske prijamnike u automobilima i utječu na kvalitetu zvuka.

To je potaknulo neke proizvođače automobila kao što su Tesla, Rivian, VW, Volvo, Polestar, BMW i Ford da potpuno prestanu nuditi AM radio premda se Ford kasnije predomislio, piše Carscoops. To je dovelo do zabrinutosti među vladinim dužnosnicima, koji kažu da je AM radio važan komunikacijski alat u hitnim slučajevima velikih razmjera, te da je vitalan u ruralnim dijelovima zemlje.

Cijena modifikacije automobila za nesmetane AM signale je od 50 do 70 dolara po vozilu. Kada se to pomnoži sa stotinama tisuća automobila, dolazi se do spomenutih milijardi. O svemu će raspravljati i američki Senat i donijeti konačnu odluku…