Nova tehnologija: Na cestama ćemo uskoro imati ugrađene – usisavače!

Neovisno je znanstveno potvrđeno da tehnologija smanjuje ljudsku izloženost onečišćenju zraka s ceste za 91%

Nova studija pokazala je da je revolucionarna tehnologija tvrtke Roadvent, koja doslovno usisava onečišćenje s cesta, učinkovita u smanjenju štetnih zagađivača iz zraka, posebice dušikovog dioksida (NO2). Studija, koju je vodio profesor Paul Lewis sa Sveučilišta Swansea (Wales), proučavala je učinkovitost tehnologije, koju su uveli britanski inovatori.

Roadvent se diskretno ugrađuje na ceste kako bi uhvatio, filtrirao i pustio čisti zrak uz cestu neposredno ispod prometa. Neovisno je znanstveno potvrđeno da tehnologija smanjuje ljudsku izloženost onečišćenju zraka (NOx, PM 2.5…) s ceste za 91%. Prvi takav pilot-sustav ugrađen je na poligonu u Milbrooku (Velika Britanija).

U sustav Roadvent, osim zraka, ulaze površinske vode i oborine. Sustav odvaja vodu od protoka zagađenog zraka ta se voda zatim ispumpava pod zemlju u sustave odvodnje koji se nalaze na kolniku. Zahtjevi za održavanjem filtera određuju se isključivo količinom zagađenog zraka koji je uhvaćen i očišćen na licu mjesta. U stvarnosti to znači da što je zrak prljaviji, filtri zahtijevaju češće čišćenje i održavanje. Prosječni ciklus između održavanja je 3 mjeseca.
Roadvent sustav zahtijeva izvor električne energije.