Koje su bolje zimi, široke ili uske gume? Što je pokazao jedan test?!

Glavni zaključak jest da ćete naći više varijacija u performansama između dobre zimske gume i loše zimske gume nego u različitim širinama (iste gume)

Stara je teorija da zimi treba izabrati uže gume jer uža guma vrši veći pritisak na manju kontaktnu površinu, čime se stvara bolje prianjanje. Suprotan argument je da biste trebali koristiti širu gumu jer će veća površina na cesti stvoriti bolje prianjanje. No, kao što je Jonathan Benson iz Tire Reviewsa otkrio, većih razlika nema.

Benson je testirao koje su gume bolje, široke ili uže, pa je nabavio četiri kompleta Hankook guma za vožnju na BMW-u serije 3 na snijegom prekrivenoj zatvorenoj stazi. Gume su bile u rasponu od 205 mm do 275 mm, Najmanje gume 205 mm bile su  instalirane na kotačima od 16 inča, 225 na kotačima od 18 inča, a 255 mm i 275 mm postavljene su na naplatke od 19 inča.

Premda je bilo subjektivnih razlika u osjećaju i povratnim informacijama između veličina, brojke ne lažu. Najuža guma pokazala se najboljom pri testiranju ubrzanja, ali je bila najlošija kada je u pitanju kočenje. Što se tiče vremena kruga, srednja guma širine presjeka 225 mm pokazala se najboljom, ali svi su rezultati toliko blizu da razliku možemo proglasiti beznačajnom.

Glavni zaključak jest da ćete naći više varijacija u performansama između dobre zimske gume i loše zimske gume nego u različitim širinama (iste gume).