Vidite li dobro u vožnji kada pada kiša ili kada padne noć: Mogla bi vam pomoći i jedna optička iluzija!

Osobama sa smanjenom osjetljivošću na kontrast savjetuje se da izbjegavaju vožnju po kiši, magli ili svjetlu koje ih zasljepljuje

Jesen je, približava se zima, a to znači da je više kišnih dana, noć je duža… Kako znati je li vaš vid dovoljno dobar za vožnju u teškim vremenskim uvjetima? Optička iluzija koja se nedavno pojavila na Twitteru mnogo govori o vašoj osjetljivosti na kontraste. Kombinacijom boja i oblika dobiveni su uvjeti koji su slični onima na cesti u lošim uvjetima. Osjetljivost na kontrast je stupanj kontrasta potreban da bi osoba vizualno identificirala objekt ili model – na primjer, sposobnost prepoznavanja sivog objekta na bijeloj pozadini ili da vidi bijeli objekt na svijetlo sivoj pozadini. Osoba s slabom osjetljivošću na kontrast može imati poteškoća s gledanjem semafora ili vozila noću.

U optičkoj iluziji možete vidjeti crno-bijeli krug s brojevima skrivenim unutra, ali kontrastne linije onemogućuju lagano dešifriranje znamenki. Ako je vaša osjetljivost kontrasta visoka, tada možete vidjeti da je puni broj skriven na slici 3.452.839.

Osjetljivost kontrasta omogućuje nam prepoznavanje jasnog obrisa malih objekata ili čak primijetiti najmanje razlike u takvom sjenčanju i uzorcima. Osobama sa smanjenom osjetljivošću na kontrast savjetuje se da izbjegavaju vožnju po kiši, magli ili svjetlu koje ih zasljepljuje. U svakom slučaju, ne preporučuje se oslanjanje samo na ovu optičku iluziju kako biste se testirali kao vidni signal, već da se podvrgnete pravilnom pregledu kod licenciranog optičara, pogotovo ako ste u starijoj dobi. Pogotovo ako ste navršili 40. godinu života.