Široka primjena: Uskoro će na ceste prvi kamion čiji ispušni sustav prikuplja CO2!

Prikupljeni CO₂ može se ispumpati na teretnim terminalima i privremeno pohraniti u velike spremnike

Istraživači sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lausannei (EPFL) razvili su sustav koji hvata i pohranjuje emisije CO2 vozila izravno na ispuhu. Kako bi konkretizirali ovo istraživanje, skupina programera osnovala je spin-off Quaptis za daljnji razvoj i plasiranje sustava. Uređaj iz start-upa Quaptis spojen je na ispuh kamiona i skuplja ispušne plinove. Uz pomoć posebnog praha pretvara se u tekuće stanje. To omogućuje učinkovito skladištenje u spremniku iza vozačeve kabine.

Cijeli proces ne zahtijeva gotovo nikakvu dodatnu energiju i ne povećava potrošnju goriva. Prikupljeni CO₂ može se ispumpati na teretnim terminalima i privremeno pohraniti u velike spremnike. Naknadno se može koristiti kao sirovina za razne industrijske primjene, kao što je proizvodnja gnojiva, građevinskih materijala te kao sredstvo za gašenje požara i rashladno sredstvo. Osim toga, moguće je iskoristiti prikupljeni CO₂ za proizvodnju sintetičkih goriva, tzv. eFuels.

Do sada je Quaptis napravio samo stacionarni prototip sustava. Qaptis planira pustiti u rad prvi testni kamion s ovim uređajem do kraja 2024. Taj kamion će zatim biti testiran u stvarnim prometnim uvjetima kako bi se prikupili praktični podaci na temelju čijih će se podataka uređaj dalje optimizirati i dovesti do tržišne zrelosti.