Sljedeće godine u sve nove automobile dolaze ‘crne kutije’: Što je cilj ove mjere Europske unije?

Cilj takve kutije nije prvenstveno razjasniti pitanje krivnje, već pomoći u pronalaženju uzroka teških nesreća

Od srpnja 2024. godine svi novi automobili imat će tzv. crnu kutiju (ili Event data recorder) koja između ostalog bilježi brzinu, korištenje pokazivača smjera i kočenje. Nakon nesreće ti se podaci mogu iskoristiti. Većina ljudi je čula za crne kutije u zrakoplovima. Kutije bilježe sve podatke o kretanju zrakoplova, događanjima u kokpitu i slično. Nakon nesreće, podaci u kutiji se analiziraju kako bi se utvrdio uzrok nesreće. Sada svaki novi automobil dobiva takvu kutiju.

Ovo je odluka Eueopske unije i primjenjivat će se od 7. srpnja 2024. godine. Kutija kontinuirano bilježi brzinu vozila, vozačevo korištenje pokazivača smjera, reakcije kočenja, put kočenja, kako se aktiviraju zračni jastuci i druge uvjete koji mogu biti relevantni za određivanje uzrok nesreće. Podaci u okviru se neprestano prepisuju novijim podacima. Ako se dogodi nesreća, senzori će to detektirati i najnoviji podaci se automatski pohraniti u kutiju. Cilj takve kutije nije prvenstveno razjasniti pitanje krivnje, već pomoći u pronalaženju uzroka teških nesreća. To bi zauzvrat moglo dovesti do provedbe mjera za izbjegavanje nesreća u budućnosti. Također će moći dokumentirati puno o tome što se događa s automobilom u sudaru, što inženjeri mogu iskoristiti kako bi novi automobili bili još sigurniji. Upravo tako se kutija koristi i u avionima.

Podatke u crnoj kutiji policija ili osiguravajuće društvo ne mogu jednostavno pročitati. Pravila EU-a nalažu da prvo mora postojati sudski nalog za preuzimanje podataka iz kutije.