Ne dirajte gotovo ništa: Koji su najprljaviji dijelovi u putničkoj kabini zrakoplova?!

Travel + Leisure još je 2019. godine proveo istraživanje u Americi i zaključio da je led koji se ubacuje u piće dom za čak 50 vrsta bakterija

Tisuće ljudi prodefiliraju kabinama zrakoplova, s različitim higijenskim navikama, a slobodno možemo pretpostaviti de se neki od njih s rječju higijena i njezinim smislom susreću samo na internetu ili u novinama. Zrakoplovni promet raste, s tim trendom i pritisak na osoblje za čišćenje aviona da posao obavi što prije. Frekventni promet nije prijatelj čistoće pa je magazin Travel + Leisure odlučio razgovarati s nekoliko stjuarda i stjuardesa, odnosno postaviti im jedno pitanje: koji su najprljaviji dijelovi zrakoplova? Vjerovali ili ne, WC školjke nema na listi. To ne znači da biste na nju trebali odložiti objed ili da biste na njoj trebali kontenplirati, dok isped vrata WC-a čeka desetak nervoznih putnika, ali je i upozorenje na stanje drugih dijelova inventara, koji pripremaju tulume za bakterije.

Dakle, na broju jedan su plastificirane kartice s uputama za ponašanje u slučaju nužde. Svi ih diraju, a u Travel + Leisureu navode da ih rijetko čiste. Nakon što ste ih pregledali i ostvarili ključnu prednost u mogućem preživljavanju nakon nesreće, ne bi bilo loše oprati ruke s dezinfekcijskim sredstvom ili maramicama. Da ne biste sigurnost u zrakoplovu platili bakterijskom infekcijom nakon leta.

Sljedeći su spremnici iznad glave, koje svi diraju. Na neslužbenom trećem mjestu su plastični pladnjevi na koje odlažete hranu. Studija koju je proveo Travelmath iz 2015. pokazala je da stolići imaju gotovo osam puta više bakterija na usporedivoj površini od gumba za ventilaciju iznad glave. Navlake za sjedala su sljedeće mjesto gdje protiv bakterija igrate na gostujućem terenu. Slijede ručke na ulasku u skučene WC-e jer putnici sve manje peru ruke, a zašto i bi kad postoje dobri stari antibiotici. Šalimo se, naravno.

Travel + Leisure još je 2019. godine proveo istraživanje u Americi i zaključio da je led koji se ubacuje u piće dom za čak 50 vrsta bakterija. Kalupi u koje se lijeva voda prije zamrzavanja očigledno se ne čiste dovoljno često.