Velika gužva u svemiru: Previše je satelita, raste opasnost sudara, a planira se i veliko prikupljanje smeća…

Sve je više satelita u Zemljinoj orbiti. Europska svemirska agencija (ESA) stoga poziva na jasna prometna pravila kako bi se spriječili sudari u svemiru

Svemir se sve više komercijalizira, a sve veći broj satelita postaje sve relevantniji u praksi. Trenutno je oko 8800 aktivnih satelita u Zemljinoj orbiti, od čega je više od 5000 Starlinkovih satelita. U nadolazećim godinama Starlink želi proširiti taj broj na 42.000 satelita. Kina također planira 13.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti kao konkurenciju Starlinku.

S obzirom na značajno povećanje, slobodni prostor u Zemljinoj orbiti sve je oskudniji, a rizik od sudara sve veći. Prema Josefu Aschbacheru, glavnom direktoru Europske svemirske agencije (ESA), oni mogu izazvati lančane sudare koje mogu uzrokovati veliku štetu. ESA je trenutno u kontaktu sa svim relevantnim satelitskim operaterima kako bi spriječila sudare u svemiru. Potrebna su jasna prometna pravila, smatra Aschbacher.

Uz sve veću gustoću satelita, problem koji prijeti svemirskim putovanjima je i porast svemirskog otpada. ESA je stoga formulirala cilj značajnog smanjenja stvaranja svemirskog otpada do 2030. Prema Aschbacheru, planirano je da će svaki satelit poslan u svemir nakon tog datuma biti aktivno uklonjen iz orbite na kraju svog životnog vijeka. Kao dio misije ClearSpace-1, EAS testira kako ukloniti krhotine iz Zemljine orbite u bliskoj budućnosti.