Amerikanci u vojne jedinice uvode novog ‘ubojicu dronova’: Ako raketa ne pogodi cilj, vraća se u samostalno u bazu!

Ako promaši metu, može odletjeti natrag na početnu točku lansiranja, zbog čega ga uspoređuju s bumerangom

U intervjuu za Bloomberg, osnivač Andurila, Palmer Luckey, potvrdio je glasine da Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (DoD) planira 2024. godine u vojsku uvesti inovativni dron-raketu Roadrunner. Ovaj dron na mlazni pogon, s vertikalnim uzlijetanjem (VTOL) i slijetanjem kojim upravlja umjetna inteligencija predstavlja inovaciju u industriji bespilotnih letjelica. Djeluje kao zračni presretač koji se može vratiti u bazu ako promaši cilj ili je misija otkazana.

Andurilov Roadrunner može rušiti projektile ili druge bespilotne letjelice i obavljati izviđačke misije. Anduril ga je opisao kao autonomno zračno vozilo na dvostruki mlazni pogon. Neki mediji su ga nazvali dronom ubojicom, dok su ga drugi nazvali novom kombinacijom drona, bombe i bumeranga koju pokreće AI.

S mogućnošću okomitog uzlijetanja i slijetanja, dron dugačak 1,8 metara može eksplodirati pri udaru u metu baš poput navođenog projektila. Ako promaši metu, može odletjeti natrag na početnu točku lansiranja, zbog čega ga uspoređuju s bumerangom.