Novi Euro NCAP testovi: Ocjene su odlične, ali trendovi su zabrinjavajući!

Veliki SUV-ovi dobili su pet zvjezdica, ali što ako s 'običnim' automobilom imate sudar s takvim divom od 2.5 tona

Euro NCAP je testirao 11 novih automobila i otkrio da tri od njih nisu uspjela dobiti maksimalnu ocjenu 5 zvjezdica. Ali to nije problem koji smeta dužnosnicima organizacije. Električna vozila su preteška, što može negativno utjecati na rezultate prometnih nesreća između njih i automobila i drugih sudionika u prometu. To je ono što danas upozorava Europska organizacija za sigurnost, Euro NCAP, ponavljajući poruke koje je ranije ove godine uputio IIHS, Institut osiguravajućih društava u Sjedinjenim Državama koji također provodi neovisne testove sudara.

Znakovita poruka objavljena je zajedno s rezultatima testova sudara za 11 novih automobila na kojima su rezultati nili brlo dobri.

– Čini se ohrabrujućim da su većina njih električna vozila, ali uzorak također odražava zabrinjavajući trend potražnje potrošača za težim, snažnijim i višim automobilima, koji ne samo da ugrožavaju druge vozače, već i negativno utječu na okoliš. Od 11 ocijenjenih novih automobila, samo tri teže manje od dvije tone, a samo jedan, Smart #3, klasificiran je kao obiteljski automobil – napominje organizacija u svom izvještaju.

Dr. Michael van Ratingen, glavni tajnik organizacije, bio je još izravniji.

– Euro NCAP je godinama optuživan za povećanje težine automobila. Smatralo se da dodatne elementi sigurnosne opreme podižu masu vozila. To zapravo nikada nije bio slučaj, a povećanje mase vozila koje danas vidimo zasigurno nije povezano sa sigurnošću – to je zbog sklonosti potrošača većim vozilima i elektrifikaciji, a sve veće baterije koriste se za smirivanje anksioznosti dometa kod potrošača. To je trend koji ne pomaže ni sigurnosti ni okolišu: veliki, teški automobili općenito su manje energetski učinkoviti od malih, lakih automobila i postoji sigurnosni problem kada se ove dvije vrste vozila sudare, ili još gore, kada su uključeni ranjivi sudionici u prometu.

Honda ZR-V, VF8 VinFast i Hyundai Kona dobili su četiri zvjezdice. Ostali automobili dobili su maksimalnu ocjenu: BYD Tang i Atto3, Kia EV9, Mercedes EQE SUV, Xpeng G9, Volkswagen ID.7, BMW serije 5 i Smart #3.