Održavanje automobila: Problemi u vožnji, kad je vrijeme za balansiranje guma?!

Ako jedna prednjih guma nije balansirana najčešće ćete se osjetiti vibracije na upravljaču

Kod postavljanja guma jedna od procedura je i njihovo balansiranje. Kad dolazi do problema s balansom guma tijekom vožnje i njihova korištenja? Svakodnevno trošenje guma može dovesti do toga, ali i činjenica da gume i naplatci nemaju idealnu distribuciju mase. Ona mora biti raspoređena ravnomjerno cijelim opsegom gume. U uređajima za balansiranje mjere se vibracije tijekom rotacije. Ako masa nije ravnomjerno raspoređena taj se problem rješava utezima, a ponekad i novim montiranjem guma na naplatak.

Kako ćete prepoznati u vožnji da gume nisu balansirane? Mnogi od simptoma mogu se javiti i u slučaju drugih nedostataka. Neki od njih su vibracija upravljača, sjedala ili podnice vozila (kako raste brzina, rastu i vibracije), nejednako i ubrzano trošenje gaznog sloja guma i veća potrošnja goriva. Ako jedna prednjih guma nije balansirana češće ćete se osjetiti vibracije na upravljaču. Ako jedna od stražnjih guma nije balansirana vibracije će se više osjetiti na sjedalima ili podnici.

Ako nemate običaj mijenjati gume u jesenskoj/proljetnoj sezoni, trebalo bi ih balansirati najmanje svake dvije godine. Zapamtite, vibracije mogu nastati i zbog toga što kotače treba poravnati, zbog oštećenja na naplatcima, problema s dijelovima ovjesa i dotrajalošću komponenti ovjesa. U svakom slučaju, vibracije na vozilu zahtijevaju odlazak u servis.