Koje su dužnosti vozača ako je prometna signalizacija uništena ili nije vidljiva zbog snježnih padalina?!

Kako bi i ostali vozači bili sigurni, prvo bi o nefunkcionalnosti prometne signalizacije trebalo obavijestiti odgovorne službe

Svašta se događa na našim cestama, a moguće je da prometni znakovi ili siganlizacija iz nekih razloga nisu vidljivi. Možda ih je prekrio snijeg, možda su uništeni… Kakve su dužnosti vozača u takvim okolnostima? Pitali smo MUP, a stigao nam je sljedeći odgovor:

– Ukoliko vozač primijeti da je vertikalna ili druga prometna signalizacija iz bilo kojeg razloga slabo uočljiva, oštećena ili uništena, o tome može obavijestiti vlasnika ili koncesionara koji je nadležan za održavanje ceste, policiju ili hitnu službu (112) kako bi se što žurnije poduzele mjere radi otklanjanja uzroka koji umanjuju sigurnost sudionika u prometu na cesti. S obzirom na to da se iz pitanja može zaključiti da se radi o situaciji kada su u prometu na cesti nastupili nepovoljni vremenski uvjeti koji podrazumijevaju mokar i klizav kolnik ili se radi o situaciji kada su nastupili zimski uvjeti na cesti, a što znači da je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica, brzina kretanja vozila uvjetovana je nepovoljnim uvjetima na cesti i u pravilu iziskuje manju brzinu kretanja vozila od brzine koja je prometnim znakom dopuštena. Iz navedenih razloga, za navedene situacije u prometu na cesti, ponašanje vozača i brzina kretanja propisana je člankom 51. stavkom 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“, broj:  67/2008, 48/2010 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 74/2011, 80/2013, 158/2013 – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, 92/2014, 64/2015, 108/2017, 70/2019, 42/2020, 85/2022). Spomenutom odredbom članka 51. stavkom 1. navedenog Zakona propisano je da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, odnosno druge površine kojom se kreće te vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, kao i gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

 U MUP-u savjetuju: 

– Shodno navedenom, a po pitanju obveze vozača u smislu poštivanja ograničenja brzine kretanja prometnim znakom koji nije vidljiv zbog snježnih padalina, možemo reći da je vozač dužan postupiti sukladno odredbi članka 51. stavka 1. navedenog Zakona, a što je u pravilu kretanje znatno niže od ograničenja brzine prometnim znakom. U prilog tome možemo spomenuti displeje na autocestama kojima se dodatno ograničava dopuštena brzina kretanja vozila ovisno o novonastalim okolnostima na autocesti.

Na kraju, poruka iz MUP-a je jasna:

– Ukoliko bi i došlo do situacije da vozač u takvim uvjetima ne poštuje maksimalno dopuštenu brzinu kretanja prometnim znakom te takav prekršaj utvrdi policija, vozač može predložiti dokaze koji idu njemu u prilog, a u prekršajnom postupku ovlašteni tužitelj ili sud takve dokaze ocjenjuje ovisno o svakoj pojedinoj situaciji.