Umjesto kružnih tokova – urbane šume: Pariz je krenuo u veliki projekt!

Prva urbana šuma bit će posađena na (bivšem) kružnom toku na Place de Catalogne,

U Parizu niče prva urbana šuma. Do kraja proljeća na prostoru koji je nekada bio prometni kružni tok bit će zasađeno 470 stabala, uključujući hrastove, jasene, javore i divlje trešnje. Strateški je cilj da Pariz postane jedan od najzelenijih gradova u Europi.

– Ovo će značajno smanjiti onečišćenje zraka – kaže gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Prva urbana šuma bit će posađena na (bivšem) kružnom toku na Place de Catalogne, u blizini željezničke stanice Gare Montparnasse. Imat će 478 stabala koja će poslužiti kao pilot projekt za druge lokacije.

– Svake godine proizvedemo 2,5 milijuna biljaka koje sadimo u svojim vrtovima i ulicama. Biljke, drveće i grmlje uzgajaju se stručno u našim javnim rasadnicima prije ozelenjavanja naših susjedstava, objavila je gradonačelnica Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo). Istraživanja pokazuju da urbano drveće može smanjiti temperaturu za 2°C do 10°C, ovisno o lokalnim uvjetima. Nešto od čega će Pariz itekako profitirati. Ovog kolovoza 2023. Francuska je oborila povijesne temperaturne rekorde za kraj ljeta.

Gradonačelnica Pariza na toj je poziciji od 2014. godine i dolazi iz Socijalističke stranke. Smanjila je prostor za automobile u gradu, povećala naknade za parkiranje i postupno ukida dizelska vozila koja najviše zagađuju grad. Također, kao što vidimo, neke ceste pretvara u zelene zone, biciklističke i pješačke staze…