Zamagljeni prozori vozila: Kako najjednostavnije riješiti taj problem i kako ga prevenirati?

Vjerojatnije je da će se magliti prozori koji nisu čisti i na njima će se vlaga lakše skupljati

U vozilu ima vlage u bilo koje doba godine. Kako najbrže odmagliti stakla? Obrisati, očistiti, provjetriti?

Postavite grijanje na najtopliju, a ventilaciju na najvišu razinu. To veže vlagu ili isušuje zrak. Snažni protok zraka djeluje poput sušila za kosu. Zrak i grijanje trebaju biti usmjereni isključivo i izravno prema gore na vjetrobransko staklo.

Recirkulirani zrak koristi samo postojeći zrak u vozilu i često ne pomaže u čišćenju prozora. Ako je zrak vani suši od zraka u vozilu, ima smisla u početku otvoriti prozore i omogućiti izmjenu zraka. S kišom i maglom, s druge strane, od toga nema puno koristi. Klimatizacijski sustav, između ostalog, suši vlagu iz zraka. Kada je vanjska temperatura oko 5 stupnjeva, klima se sama isključuje.  Ako su prozori jako magloviti i mokri, prvo ih možete osušiti čistom krpom ili spužvom. Vjerojatnije je da će se magliti prozori koji nisu čisti i na njima će se vlaga lakše skupljati.

Moderna vozila često imaju jedan gumb za sve (označen simbolom vjetrobranskog stakla): maksimalna ventilacija i grijanje te klima uređaj izravno na vjetrobranskom staklu. Grijač vjetrobranskog stakla također pomaže u sušenju prozora. Što je manje vlage u vozilu, to ćete manje imati posla sa zamagljenim prozorima, piše Njemački autoklub (ADAC).