Francuzi mogu voziti još ranije: Snižena je dob za dobivanje dozvole…

Reforma je dio politike s ciljem promicanja autonomije i pristupa zapošljavanju za mlade ljude, kažu francuske vlasti

Francuska je snizila minimalnu dob za dobivanje vozačke dozvole na 17 godina umjesto prijašnjih 18 godina. Mjeru je u prosincu 2023. najavila tadašnja premijerka Élisabeth Borne, a provedena je dekretom koji je stupio na snagu 1. siječnja. Reforma je dio politike s ciljem promicanja autonomije i pristupa zapošljavanju za mlade ljude. Naime, mladi sa 17 godina koji su položili opći teorijski ispit (koji je moguć sa 16 godina) i imaju najmanje 20 sati vožnje (13 sati za dozvolu za automatski mjenjač) sada mogu polagati praktični ispit za vozačku dozvolu. Mladi koji su ispunili navedene uvjete više neće morati čekati navršenih 18 godina na polaganje ispita i stjecanje vozačke dozvole.

U prve dvije godine nakon stjecanja vozačke dozvole vozač mora poštivati ograničenje brzine na autocesti od 110 km/h i maksimalnu dopuštenu količinu alkohola u krvi od 0,2 g/l.

Vlasti su jasno definirale da vozačka dozvola stečena sa 17 godina ne dopušta automatski Francuzima da od te dobi voze u drugim europskim zemljama. Dobna granica za stjecanje prava na vožnju ovisi o važećim nacionalnim propisima i specifična je za svaku državu članicu Europske unije. Vozači se stoga moraju prije polaska informirati o zakonima koji su na snazi u zemlji odredišta, navodi se.