Kako pravilno čuvati gume ako vam automobil dugo stoji?! Dobro bi bilo povisiti tlak!

Provjerite tlak u gumama i povećajte ga za oko 1 bar u odnosu na standardni preporučeni tlak

Proizvođač guma Falken izdao je preporuke za vozače čiji će automobili dugo stajati na mjestu.

1. Prvo provjerite stanje guma. Provjerite nejednako trošenje gaznoga sloja kao i bilo kakve posjekotine, izbočine na bočnom zidu. Na površini gaznoga sloja provjerite ima li čavala i vijaka utisnutih u gumu te postoji li kamenje na gazištu. Pažljivo ih uklonite.

2. Jesu li prisutne sve kapice ventila? Kapice onemogućuju ulazak prljavštine i vlage u ventile.

3. Provjerite tlak u gumama i povećajte ga za oko 1 bar u odnosu na standardni preporučeni tlak. To će spriječiti oštećenja i deformacije gume. Kad počente voziti automobil tlak u gumama vratite na tvorničke postavke.

4. Ako planirate parkirati automobil na duži period, razmislite o podizanju  automobila dizalicom kako gume ne bi bile u dodiru sa tlom.

5. Ako možete, ostavite auto u garaži. Mračniji i hladniji uvjeti zaštitit će gume. Ako je vaš automobil vani, prekrivači guma, izrađeni od aluminijskog reflektirajućeg materijala, također su opcija za zaštitu od sunčeve svjetlosti i drugih vremenskih nepogoda.

6. Ako imate rezervni set guma, pobrinite se da je na hladnom, suhom i tamnom mjestu daleko od ulja i otapala koja bi mogla oštetiti gume.