Novi zakon u Latviji: Omogućena je zapljena vozila s ruskim registracijskim tablicama i slanje u Ukrajinu!

Predviđena je kazna od 750 do 2000 eura za nedozvoljenu vožnju automobila s ruskim registarskim oznakama

Od 15. veljače 2024. u Latviji će se oduzimati automobili s ruskim registarskim oznakama, javlja Delfi. Izmjenama Zakona o cestovnom prometu vozila registrirana u Rusiji mogu sudjelovati u cestovnom prometu u Latviji samo ako su u tranzitu. U tom će slučaju vozilo registrirano u Ruskoj Federaciji moći prijeći teritorij Latvije u tranzitu samo jednom. Osim toga, prije ulaska u Latviju vozači moraju dati podatke o vozilu i razdoblju tijekom kojeg će vozilo biti uključeno u cestovni promet u zemlji. Ovo razdoblje ne smije biti duže od 24 sata.

Ako vozilo nije registrirano u Latviji ili ne napušta Latviju, ili ako se otkrije njegovo neovlašteno korištenje u cestovnom prometu, vlasti imaju pravo zaplijeniti vozilo. Također, predviđena je kazna od 750 do 2000 eura za nedozvoljenu vožnju automobila s ruskim registarskim oznakama. Planirano je da se zaplijenjeni automobili prebace u Ukrajinu.

Vlasnici automobila registriranih u Rusiji morali su do 14. veljače registrirati svoja vozila u Latviji ili ih odvesti iz zemlje. Također, osobama koje imaju privilegije i imunitete u skladu s međunarodnim normama koje obvezuju Latviju bit će dopušteno sudjelovati u prometu s ruskim registracijskim oznakama. To se posebno odnosi na diplomatska predstavništva, međunarodne organizacije i sl.