Saudijska Arabija od nafte do…: Cilj je proizvodnju crnog zlata zamijeniti litijem?!

Nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju ekstrahirati litij iz slane vode sa svojih naftnih polja

Saudijska Arabija već se dugo priprema za scenarij koji postaje sve izvjesniji: kraj zlatnog doba sirove nafte. Postaje sve teže crpiti naftu, a uspon električnih automobila tjera naftne divove da se usredotoče na posao koji bi prije nekoliko godina teško mogli zamisliti: posao s metalima za proizvodnju baterija. Sada će litij, kritičnu sirovinu za izradu baterija, početi vaditi državni div Saudi Aramco iz svojih naftnih polja, a nije jedini. Naime, nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Abu Dhabi National Oil Company) planiraju ekstrahirati litij iz slane vode sa svojih naftnih polja i u ranoj su fazi procesa. Tisuće naftnih bušotina mogle bi biti potencijalni izvor litija. Trenutačno kompanije nisu otkrile detalje o procesu ekstrakcije, ali je vjerojatno da se suočavaju s problemom da kod ekstrakcije litija iz salamure razine koncentracije mogu biti vrlo niske. Unatoč činjenici da je rast tržišta električnih vozila stagnirao i da je cijena litija pala za oko 80% od vrhunca u studenom 2022., litij ostaje kritična roba koju Kina kontrolira. U studenom 2023. naftni div ExxonMobil objavio je svoju namjeru da postane vodeći proizvođač litija, a prvi cilj mu je Sjeverna Amerika. Koristit će strojeve za bušenje nafte i plina kako bi pristupio slanoj vodi bogatoj litijem (salamura) iz dubokih podzemnih revervoara.

S monarhijom kao oblikom vladavine i gospodarstvom potpuno vezanim za naftu, Saudijska Arabija je krenula s novom energetskom strategijom. Bilo je to 2017. kada je počela javno objavljivati svoju namjeru da smanji svoju ovisnost o nafti i prigrli elektromobilnost sa start-upovima, kao što su tada bili Tesla ili Lucid Motors.

Naime, državni fond Saudijske Arabije kupio je 5% dionica tvrtke koju vodi Elon Musk, dok posjeduje 60% Lucid Motorsa. Osim toga, kraljevina je stvorila vlastitu marku električnih vozila, Ceer, i namjerava proizvoditi pola milijuna električnih vozila godišnje u novoj tvornici.