Što su veće gume, raste i potrošnja goriva/električne energije: Koliko gube automobili…

Gume na velikim felgama su šire i imaju niži profil. To povećava otpor kotrljanja u usporedbi sa standardnom gumom

Veliki kotači i gume s visokim otporom kotrljanja utječu na potrošnju goriva, odnosno domet električnih vozila. To je najviše vidljivo na električnim automobilima, gdje na domet dijelom imaju utjecaj veličine kotača. Trend je da novi automobili dobivaju sve veće kotače. Ne moramo se vraćati mnogo godina prije nego što su 16-inčni kotači smatrani prilično velikima. Sada često govorimo o 18-inčnim kao standardnim kotačima pa čak i 21-inčnim kotačima kao opcijama.

Uostalom, ovi kotači su tisuće eura skuplji od standardnih kotača. Možda to nećete otkriti dok ne budete morali kupiti novi set ljetnih guma. Još jedna stvar o kojoj nam prodavači često ne govore previše je da su značajno smanjili asortiman. Evo nekoliko primjera: Tesla Model Y Long Range, navodi se iz tvornice s WLTP dometom od 565 kilometara s kotačima od 19 inča. S kotačima od 20 inča pada na 533 kilometra.

Gume na velikim felgama su šire i imaju niži profil. To povećava otpor kotrljanja u usporedbi sa standardnom gumom. Povećan otpor kotrljanja krade raspon. Osim toga, veliki kotači teže više, a teški kotači također su negativni za domet. Dakle, sa širokim gumama, otpor zraka se povećava, a domet se smanjuje. Stoga, koje ćete gume odabrati za svoj automobil također određuju vašu potrošnju i domet. Isto vrijedi i za benzince i dizelaše, kojima raste potrošnje što su gume teže i veće!