Zašto rabljenim električnim automobilima radikalno pada cijena: Ovo su ključni razlozi…

Konzultantska tvrtka zaključuje da na tržištu rabljenih automobila jedva da ima nade za trenutnu generaciju električnih vozila

Prema procjeni konzultantske tvrtke Berylls, specijalizirane za automobilsku industriju, električni automobili, koji na tržište rabljenih automobila dolaze s prosječnim rokom zadržavanja od tri godine, kao automobili u leasingu, na primjer, u startu koštaju 43.600 eura. Dakle, kada su kupljeni kao novi automobili, u salonu. Trogodišnji rabljeni električni automobil sa 60.000 kilometara prijeđenih kilometara u tom je razdoblju prosječno izgubio vrijednost od 57 posto, odnosno 24.800 eura. Prema izračunima stručnjaka, gubitak vrijednosti prosječnog električnog automobila je dvanaest posto, odnosno, oko 5600 eura u usporedbi benzincem.

Vrijednost te razlike čak premašuje izvorno isplaćenu državnu subvenciju u Njemačkoj. Berylls je analizirao zašto električni automobili brzo gube na vrijednosti. Novi modeli električnih automobila, s većim dometom i nižim cijenama, ulaze na tržište i izravno konkuriraju mladim rabljenima koji su u startu (kao novi) bili skuplji i imaju kraći domet. Zbog toga rabljeni nisu toliko atraktivni. Mnogi rabljeni električni automobili veliki su i skupi SUV-ovi, ne spadaju u kategoriju masovnog tržišta, što ih mnogim kupcima rabljenih čini nezanimljivima.
Konzultantska tvrtka zaključuje da na tržištu rabljenih automobila jedva da ima nade za trenutnu generaciju električnih automobila.