Iz kuhinje u velike brodske motore: Kinezi značajno ulažu u proizvodnju zelenog metanola!

Zeleni metanol je alternativno gorivo koje pomorska industrija u Kini može koristiti za smanjenje zagađenja i poboljšanje učinkovitosti

Jedna od najvećih tvrtki za opskrbu prirodnim plinom u Kini najavila je da će izgraditi postrojenje za pretvaranje kuhinjskog otpada u zeleni metanol. Shi Pingyang, potpredsjednik Shenergyja, rekao je novinarima u srijedu da će postrojenje, koje bi moglo proizvoditi 70.000 do 100.000 tona metanola, biti spremno do kraja 2025. godine, piše South China Morning Post. Zeleni metanol je alternativno gorivo koje pomorska industrija u Kini može koristiti za smanjenje zagađenja i poboljšanje učinkovitosti.

Metanol je bezbojna tekućina koja se uglavnom koristi za proizvodnju drugih kemikalija kao što su formaldehid, octena kiselina i plastika. Također se može koristiti kao izvor goriva za motore. Međutim, za razliku od tradicionalnog metanola, koji dolazi iz fosilnih goriva, zeleni metanol se proizvodi iz izvora s niskim udjelom ugljika kao što je biomasa ili putem hvatanja ugljika.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz 2023., zeleni metanol može smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 60-95 posto. Također se spominje da može dramatično smanjiti emisije sumpornog oksida i čestica. Alternativno gorivo također se može pomiješati s benzinom ili dizelom bez potrebe za većim nadogradnjama motora i koristiti u svim vrstama vozila.

Kina koristi sve alternativne izvore energije kako bi zadovoljila svoju stalno rastuću potrebu za električnom energijom. Zeleni metanol jedna je od takvih alternativa koja može biti korisna za njegov pomorski sektor i učiniti ga bez emisija i održivim, uz smanjenje operativnih troškova. Odvojeni otpad od hrane može se koristiti za proizvodnju komposta ili metana i drugih ulja za upotrebu u industrijskom sektoru zemlje.

Izvršni direktor Shenergyja rekao da već posjeduje infrastrukturu potrebnu za proizvodnju zelenog metanola, koja može proizvoditi po niskoj cijeni. Ranije ove godine, u ožujku, Shenergy je potpisao okvirni ugovor o partnerstvu s Hong Kongom i China Gas Companyjem (Towngas) za promicanje razvoja poslovanja zelene energije u Šangaju, Hong Kongu, te na domaćim i međunarodnim tržištima. Ugovor o partnerstvu također je uključivao povećanje kapaciteta proizvodnje zelenog metanola i istraživanje drugih tržišta za zelenu energiju. Towngas već godinama proizvodi zeleni metanol u Kini.

Ideja je koristiti zeleni metanol u sektoru pomorskog prometa gdje je velika potreba za dekarbonizacijom.