Skupa oštećenja: Kolika dubina vode je opasna za vaš automobil?!

Većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike zraka, koji mogu povući vodu u motor

Sve smo češće izloženi vremenskim ekstremima. Kišno i olujno vrijeme rezultira velikim količinama vode na cesti. Uglavnom se radi o površinskom sloju, ali ponekad ćete naići i na dublju vodenu zapreku, poput onih ispod nadvožnjaka.

Jurnjava vozilom kroz dublje lokve nije pametna zbog dva razloga – prvi je sigurnosni, a to je akvaplaning pri kojem kotači automobila gube kontakt s asfaltom i u vozilu ćete se osjećati kao da na klizalište izađete s tenisicama. Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna za zdravlje vašeg metalnog ljubimca. Izbjegavajte vodu dublju od 10 centimetara ili vodu koja doseže iznad glavčina kotača jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike zraka, koji u tom slučaju mogu povući vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posljedica, ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjača uslijed opterećenja… Kod viših vozila, poput SUV-ova, ta dubina može biti i nekoliko centimetara veća, ali ne pretjerujte.

Dakle, izbjegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i, molimo vas, vozite opreznije na kiši. Povećajte razmak između vozila ispred vas s dvije na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Električni automobili u pravilu su manje osjetljivi na vodu, ali to ne znači da ih također trebate potjerati u duboku vodu.