Veliki solarni parkovi: U španjolskom gradu postavljeni su na – groblja!

Grad Valencia je identificirala više groblja koja mogu primiti 6658 solarnih panela

Španjolski grad Valencia ima inovativan plan za proizvodnju čiste energije—pretvaranje groblja u središta zelene energije postavljanjem solarnih ploča. Projekt je, prigodno, nazvan Requiem in Power ili RIP i ima cilj postati najvećom urbanom solarnom farmom u Španjolskoj. Grad Valencia je identificirala više groblja koja mogu primiti 6658 solarnih panela. Od toga je 810 već položeno na više lokacija.

Kada bude dovršen, projekt će generirati preko 440.000 kilovata energije i uštedjeti 140 tona emisija ugljika svake godine. Većina energije iz ovih postrojenja koristit će se za napajanje općinskih zgrada, ali 25 posto proizvodnje također je rezervirano za ugrožena kućanstva. Projekt je dio klimatske misije Valencia 2030, u okviru koje grad namjerava zadovoljiti 27 posto svoje potražnje za energijom iz obnovljivih izvora i koristiti je za javnu infrastrukturu.

Za razliku od velikih solarnih farmi, gdje se i poljoprivredno zemljište može pretvoriti u centar za proizvodnju električne energije, prostor groblja i dalje je dostupan javnosti kao i prije, samo što sada i proizvodi energiju. Grad Valencia nije prvi koji je to učinio. Prva je bila skupina otoka Briere Marsh u Francuskoj.