Solarne ploče iznad autocesta postaju realnost: Sada ih konstruiraju i u Švicarskoj!

Za složeniji sustav predviđen u Zürich Säuliamtu troškovi se procjenjuju na oko 75 milijuna švicarskih franaka

Mlada tvrtka Energypier, sa sjedištem u mjestu Baar u Švicarskoj, ima rješenje – želi pokriti dionice autoputa u Švicarskoj solarnim ćelijama i kasnije ih nadopuniti vjetroturbinama. Već postoje i dva projekta: jedan u Valaisu na ravnoj dionici A9 od 1,6 kilometara blizu Fullya. Tamo će biti instalirano 47.000 solarnih panela koji će generirati oko 20 gigavat sati električne energije godišnje. Drugi projekt nalazi se u kantonu Zürich. Tamo tvrtka Energypier željela pokriti dionicu A 4 u Knonaueramtu, u tri dijela ukupne duljine 2,5 kilometra, između Affolterna am Albisa, Mettmenstettena i Knonaua. To bi moglo proizvesti električnu energiju za 20.000 kućanstava.

Međutim, takvi solarni krovovi za autoceste su skupi. Za složeniji sustav predviđen u Zürich Säuliamtu troškovi se procjenjuju na oko 75 milijuna švicarskih franaka. U prvoj fazi to će financirati različiti privatni ulagači, a Energypier se također  nada doprinosima i ulaganjima od federalne vlade te samog kantona. Instalacija sustava provela bi se bez ometanja prometa.

Švicarci nisu prvi, u Njemačkoj, nedaleko od švicarske granice na autocesti A81 Hegau-Ost, izgradnja postrojenja za testiranje solarnog krova trebala bi početi ove jeseni. Tu će se koristiti djelomično prozirni solarni moduli. Iako su oni nešto manje učinkoviti, vozači neće voziti kroz mračni tunel. Rješenje Energypiera slično je galeriji otvorenoj s obje strane i nudi dvostruko više prirodnog svjetla od planiranog sustava u Njemačkoj.