Austrija i Njemačka planiraju solarne autoceste: Dobit bi bila višestruka!

Prednost ne bi bila samo u proizvodnji električne energije nego bi i autoceste bile dugotrajnije

Istraživačke institucije u Austriji i Njemačkoj pokrenule su zajednički projekt čiji je cilj razviti solarne elektrane na krovu autocesta, pod nazivom PV-SÜD.

Austrijski tehnološki institut (AIT) udružio se s Fraunhofer ISE i tvrtkom Forster Industrietechnik kako bi razvili i izgradili prototip pomoću kojeg bi otkrili jesu li takve solarne jedinice praktične i mogu li se uklopiti u postojeće upravljanje održavanja, primjerice poput uklanjanja snijega s cesta. Iz AIT-a su rekli da objekti na krovu mogu ne samo proizvoditi električnu energiju, već i zaštititi cestu i produžiti njezin vijek trajanja te pomoći u zaštiti od buke.

Solarne ploče koje bi se ugrađivale iznada autoceste bile bi drugačije od kalsičnih jer bi propuštale više svjetla, kako i vozači ne bi bili u mraku.

Solarne ploče ključna su tehnologija za prijelaz na obnovljive izvore, ali nedostatak prostora često predstavlja problem za njihovo širenje.

Nekada svjetski lider u tehnologiji, njemački solarni sektor oslabio je zbog povećane konkurencije u inozemstvu i pada stope širenja u kućanstvima posljednjih godina.