Vjerojatno niste znali: Od 7. srpnja uvedena je nova funkcija u novim vozilima važna za sigurnost cestovnog prometa!

Nova mjera ahtijeva da svi novi automobili od 7. srpnja 2024. budu opremljeni signalom za kočenje u nuždi

Europska unija uvela je nove sustave koji su obavezni na svim novim vozilima, proizvedenim od 7. srpnja 2024. To uključuje crnu kutiju, sustav nadzora tlaka u gumama, tempomat, sustav upozorenja na umor te kameru za vožnju unatrag. Nova se obveza ne odnosi samo na nova vozila, već i na automobile koji će se kao novi prodavati nakon datuma uvođenja ove mjere, a proizvedeni su prije toga.

No aktualna je i još jedna mjera za koju vozači vjerojatno ne znaju. Ona zahtijeva da svi novi automobili od 7. srpnja 2024. budu opremljeni signalom za kočenje u nuždi. On se uključuje automatski u slučaju agresivnog kočenja i zaustavljanja, a rezultira uključivanjem stražnjih trepćućih (stop) svjetala. Ova funkcija olakšat će vozačima iza vozila koje koči te će na vrijeme prepoznati opasnost. U ovakvim situacijama svaki djelić sekunde je važan.

Dosad su mnogi proizvođači imali svoje verzije ovog sustava, poput trepćućeg paljenja sva četiri pokazivača smjera, ali sada je funkcija upozorenja drugoh vozača, pogotovo onih koji se voze iza automobila koji koči, standardizirana.