Od Brešana do Nuića: Čeka nas bogata filmska 2019. godina

Jedini novi domaći film za djecu koji ćemo gledati 2019. bit će Moj dida je pao s Marsa, čiju režiju potpisuju Dražen Žarković i Marina Andree Škop

Filmsku 2019. godinu za domaća ostvarenja u kinima otvara komedija Koja je ovo država Vinka Brešana, koju možemo gledati već od 3. siječnja. Film je sniman u tajnosti, među ostalim, u zatvoru u Lepoglavi te u dvorani za sjednice Vlade Republike Hrvatske. Scenarist je Mate Matišić, a film sačinjavaju tri priče čiji su nositelji najvažnije funkcije u zemlji – od predsjednika i premijera do generala i ministara. Autori ne žele puno odavati, no redatelj Brešan upozorava da u naslovu namjerno nije upitnik jer se radi o uzviku negodovanja, a ne o pitanju: 

– Koja je ovo država se uzvikuje često u susretu s institucijama te kada upalite vijesti ili otvorite novine i zateknu vas događanja. 

A kakva je ta država? 

– Ona je mjesto apsurda, i ti su nam apsurdi koje živimo bili glavna inspiracija – kaže Brešan. 

Početkom godine u kina stiže još jedan film koji se bavi našom svakodnevicom – Mali Antonija Nuića. Filmski portret hrvatskog društva čije temelje podrivaju korupcija, bezakonje i nemoral, Mali je pobjednik Pulskog filmskog festivala 2018. Riječ je o kriminalističkoj drami prožetoj crnim humorom u kojoj diler Franjo (Franjo Dijak) nakon izlaska iz zatvora čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad sinom (Vito Dijak).

U travnju ćemo gledati Ladu Kamenski, dugometražni prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića, snimljen prema scenariju Sare Hribar. Radnja prati mladog redatelja Franu (Frano Mašković), koji na audiciju za ulogu Lade Kamenski, lika inspiriranog njegovom tetom koja je bila zaposlenica propale tvornice Kamensko, poziva tri glumice – Kseniju Marinković, Doris Šarić-Kukuljicu i Natašu Dorčić. Može li se film čitati kao posveta ženama srednje dobi, pitamo redateljicu? 

– Imali smo najiskreniju namjeru da bude upravo to. Pritom smo željeli izbjeći zamku da film bude klasična socijalna drama koja sama sebi postaje svrhom i opravdanjem. Film nosi određene konotacije i poveznice sa stvarnim problemima, no prava priča je ona ljudska, gorko-slatka i obogaćena s mnogo suptilnog humora i autoironije.

Nakon dugo vremena u kina će doći i film Eduarda Galića, Za ona dobra stara vremena. Nastao prema scenariju Dominika Galića, film portretira skupinu zagrebačkih dvadesetogodišnjaka zahvaćenih tranzicijom socijalizma u kapitalizam, u kojoj se pokušavaju snaći i odrasti. Horor komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj, koju je po svom scenariju snimio Predrag Ličina, odvija se sedam godina nakon bankrota Hrvatske, kada su bogati još bogatiji, a siromašni siromašniji te se vodi globalni rat za vodu u kojem se koriste i zombi virusi. 

Jedini novi domaći film za djecu koji ćemo gledati 2019. bit će Moj dida je pao s Marsa, čiju režiju potpisuju Dražen Žarković i Marina Andree Škop. U toj fantasy priči jedanaestogodišnja djevojčica Una (Lana Hranjec) uz pomoć vanzemaljskog robota pokušava spasiti svoju djelomično vanzemaljsku obitelj. Scenarij je rađen prema motivima priče Irene Krčelić, a potpisuju ga Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić. 

– U današnjem svijetu koji nas usmjerava na individualizam, bitno je mlade ohrabriti da su druženje, prijateljstvo i ljubav vrijednosti kojima će obogatiti svoje živote – rekli su o filmu redatelji.