Nestaju radovi na cesti i raskopavanje asfalta: Instalacije će popravljati mali roboti dugački samo jedan centimetar!

Britanska vlada odlučila je investirati više od sedam mlijuna funti u novu tehnologiju koja će smanjiti potrebu za radovima na cesti ili na pločnicima

Scena je poznata i ponavlja se često. Vozite gradom i morate zakočiti te promijeniti prometni trak zbog radova. Nerijetko su na tom mjestu gužve, gomila se nervoza i sve ostalo što prati takve strene situacije.

Britanska vlada odlučila je investirati više od sedam mlijuna funti u novu tehnologiju koja će smanjiti potrebu za radovima na cesti ili na pločnicima. Naime, raskopavanja se događaju uglavnom zbog puknuća instalacija ispod ceste, a u Velikoj Britaniji su odlučili da će nadzor instalacija i sve sitne popravke ubuduće obavljati mali roboti, dugački samo jedan centimetar. Njih ćete ubaciti u cijevi (gdje je to moguće) i oni će raditi ostalo.

U projekt su uključeni znanstvenici s četiri sveučilišta u Velikoj Britaniji, a koliko ozbiljno svi shavćaju eliminiranje radova na cesti naglašava i podatak da stručnjaci govore da ta procedura čak utječe na gospodarski rast zemlje, odnosno značajno usporava logističku struku.