Prodaja premium vozila u svijetu: Veliki pobjednik je Mercedes-Benz

Dok Mercedes održavanje prvog mjesta može zahvaliti novoj A klasi, odnosno odličnim rezultatima prodaje svog kompaktnog automobila, BMW može biti sretan velikom potražnjom kupaca za SUV-ovima

Prestižna titula premium proizvođača koji je prodao najviše vozila prošle godine ide Mercedes-Benzu. Tako je div iz Stuttgarta zadržao titulu već treću uzastopnu godinu. Mercedes je prodao 2.31 milijun vozila, a imao je pad na godišnjoj razini od 0.9 posto u komparaciji s 2017. godinom. Drugi je BMW, koji je u cijelom svijetu prodao 2.12 milijuna automobila i u odnosu na 2017. godinu rastao je 1.8 posto. Dok Mercedes održavanje prvog mjesta može zahvaliti novoj A klasi, odnosno odličnim rezultatima prodaje svog kompaktnog automobila, BMW može biti sretan velikom potražnjom kupaca za njegovim SUV-ovima. Oni čine čak trećinu ukupne prodaje, a na njima su i marže poprilično velike pa će i profit biti visok.

Na trećem mjestu je još jedan njemački brend, Audi, koji je prodao 1.87 milijuna vozila uz pad od 3.5 posto. Dobre prodajne rezultate premium brendovi mogu zahvaliti velikom potražnjom na kineskom tržištu. U Europi su svi zabilježili pad – najveći Audi (čak 14 posto).